sobota, 21 kwietnia 2012

sos pomidorowy i serowy

Mam dwa ulubione patenty na sosy do makaronu - sos pomidorowy i serowy.
Przepis na Sos pomidorowy zobaczyłam kiedyś w telewizji i prezentowała go osoba niespecjalnie kojarząca się z kulinariami - Paulina Młynarska. Niniejszym dziękuję Pani Paulino.

Podgrzewany oliwę z ząbkiem czosnku, gdy zaczyna się rumienić wyjmujemy go i wlewamy na gorący tłuszcz puszkę pomidorów z puszki, bądź pomidory pokrojone w małe cząstki. Dodajemy sól, pieprz, cukier do smaku. Ewentualnie posiekaną ostrą papryczkę.Podgrzewamy mieszając ciągle i czekamy aż sos się zredukuje. Miksujemy sos i na koniec dodajemy świeżo wyciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Sos nadaje się do makaronu, kanapek lub jako dip do warzyw czy chipsów. No i zapomniałabym, to mój ulubiony sos do pizzy!!! Uwielbiam go i Młody Człowiek też.

Drugi sos  to sos serowy: do podgrzanej śmietanki dodajemy ser pleśniowy "blue" - lubię lazur błękitny, rokpol, albo dor-blue. Mieszając na niewielkim ogniu czekam aż ser się rozpuści. Doprawiam go najchętniej pieprzem i delikatnie solą i gotowe. Zielenina w postaci pietruszki bardzo wskazana. Najlepiej smakuje z makaronem i prażonymi orzechami, bądź z brokułami. Również jest świetnym dipem do warzyw.

Proste, przepyszne i szybkie. Tak lubię najbardziej.

M.

Brak komentarzy: