sobota, 19 lipca 2014

Zupa krem z cukinii

Zupy gotuje bez kostek rosolowych. Zapytano mnie ostatnio-
Jak to? - czy to aby nie jest mdłe.I czy moi domownicy to jedzą?
Ano jedzą.
Wczoraj przyrzadzilam moja ostatnio ulubiona zupę z cukinii. Ta wersja jest lżejsza bo nie wymaga duszenia cukinii z cebula.
składniki:
1średnia zielona cukinia
3 średnie ziemniaki
1średni por
1mała marchewka
2 średnie pietruszki
1średni młody seler- bez naci
Niewielki kawałek mięsa- kurczak, indyk- ale można też zrobić wersje wege.
Sól, pieprz, masło
Jogurt grecki.
Mięso wrzucam do zimnej wody i gotuje. Pierwsza wodę odlewam, gdy pojawia się szumy. Wlewamy nowa - ok 1 litra i gotuje ponownie. Gdy woda się zagotuje, dodaje pokrojone w niezbyt równa kostkę : seler, marchewkę i pietruszkę. Gotuje ok 10-15 minut. Dorzucam por, ziemniaki i cukinię. Gotuje do miękkości warzyw. Następnie wyjmuje mięso i miksuje zupę.  Jeszcze chwilkę gotuje, doprawiam i dodaje łyżeczkę masła( może być olej lub oliwa). Jeśli zupa jest zbyt gęsta - odlewam nieco wody.
Zupę jadam z jogurtem lub śmietaną - jeśli aktualnie mogę je jeść. Pyszna jest też z grzankami, z feta lub z odrobiną startego Cheddara.
Młody człowiek - który nie lubi specyficznej konsystencji duszonej cukinii w kawałkach - ostrożnie dziś spróbował,  a potem zjadł z apetytem pelną miskę.
A zwykle na zupy brak mu czasu.
:)
M.

Brak komentarzy: