środa, 20 sierpnia 2014

Zupa z dyni - slodka

Nareszcie!!! Uzyskałam taki słodki smak zupy z dyni, jakiego szukałam. Po raz kolejny okazało się, że im mniej składników, tym lepiej. Dużo zależy też od samej dyni, jednak to dodatek zespolonej na maśle cebulki to jest hit!
Składniki:
0,5 kg dyni hokkaido - ze skórką - na szczęście ;)
kawałek kurczaka- do wywaru- niekoniecznie
pół średniej cebuli - posiekanej
masło
sól,  pieprz
odrobina curry
jogurt grecki
ostry, twardy ser starty na tarce- do posypania
Zagotowujemy wodę z kurczakiem, dodajemy posiekaną dynie. Gotujemy dalej ok 10 minut. Dodajemy zeszklona na maśle cebulkę - nie przypalona.
Gotujemy do momentu, aż dynia zaczyna się rozpadac.
Wyjmujemy kurczaka, miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwile.
Podajemy z kleksem jogurtu greckiego i starym serem. Ja kroje kurczaka na kawałki i wrzucam do zupy.
Pycha!

Brak komentarzy: