poniedziałek, 6 lipca 2015

Makaron z tuńczykiem

Zdjęcie niewyględne,  ale wybaczcie, za szybko znikał.
Makaron z tuńczykiem, to jedna z tych potraw, która powstała przypadkiem podczas "sprzątania" lodówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszło naprawdę pyszne.
Potrzebujemy:
puszka tuńczyka w oleju
kilka płatków grillowanej papryki - ja miałam z lidla w oleju
aromatyzowany chilli, czosnkiem i listkami laurowymi olej z pestek winogron- tydzień włoski w lidl się kłania;) - lub też, inna ostra oliwa
spory pomidor
pieprz i sól

włoski makaron jajeczny tagliatelle - też z lidla ;)
opcjonalnie parmezanem, grana padano

Makaron gotujemy
Na łyżkę oleju wrzucamy odsączonego tuńczyka i podgrzewany mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidora i paprykę. Chwilę dusimy, by odparowała woda.
Gorący makaron dorzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z ulubionym serem (lub bez).
Delikatna ostrość oleju świetnie dopełnia smak tuńczyka i równoważy słodkość pomidorów i papryki.
Naprawdę polecam, będę się tego chętnie wracała.

Brak komentarzy: