Setki możliwości - z których dziś wybrałam klasykę.
Krucha tarta ciasto ze śliwkami
Przepis klasyczny:
300 g mąki
100 g cukru drobnego (miał być puder, ale "wyszedł")
150 gram masła
3 żółtka
szczypta soli
Zagniotłam ciasto, wsadziłam na 15 minut do zamrażalnika, wyjęłam, zagniotłam szybko ponownie, rozwałkowałam i przełożyłam na blaszkę do dużej tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Obciążyłam fasolą i cieciorka wysypanymi na papier do pieczenia.
Ciasto piekłam ok 15 minut w 190 stopniach. Potem na jakieś 5 minut zdjęłam papier z ziarnami, by zrumienić środek.
Wyjęłam z pieca ułożyłam śliwki - z braku śliwek, resztę miejsca wypełniłam jabłkami (starłam sie to robić symetrycznie). Całość posypałam kruszonką (zrobiłam ją na oko) i wstawiłam na 175 stopni do zrumienienia wierzchu i wyszło takie coś.
Lekko twardawe mi wyszlo, ale pyszne.
Już marzy mi się kolejne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz